Nieuwsbrief voor gezondheidsprofessionals over oliën en vetten in een gezonde voeding
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Online lezen  |  Afmelden
HDL-cholesterol: behulpzaam, schadelijk, of schuldig door associatie?
Decennialang staat HDL-cholesterol bekend als het ‘goede’ cholesterol, de tegenhanger van het ‘slechte’ LDL-cholesterol. Mensen met een hoge HDL-waarde zouden beter beschermd zijn tegen hart- en vaatziekten. Recenter onderzoek roept echter twijfels op over deze ogenschijnlijk eenvoudige relatie. In een overzichtsartikel gepubliceerd in september 2025 hebben wetenschappers de vraag onderzocht: Is HDL-cholesterol ‘goed’, kan het mogelijk schadelijk zijn, of is het slechts een marker van gezondheid?
Lees meer
Lager sterfterisico door hogere inname alfa-linoleenzuur
Verschillende plantaardige oliën zijn een belangrijke bron van het essentiële vetzuur alfa-linoleenzuur. Zo levert een theelepel lijnzaadolie al snel de volledige aanbevolen hoeveelheid alfa-linoleenzuur per dag. Toch worden plantaardige oliën ten onrechte weleens gezien als ongezond. Een gepoolde analyse van twee prospectieve cohorten uit de VS en China toont de gunstige effecten van regelmatig gebruik van ALA-rijke plantaardige voedingsmiddelen op het risico op overlijden.
Lees meer
Europese en Nederlandse inzichten in vitamine D inname en status
In een in juli 2025 gepubliceerd narratief review wordt beschreven hoe verschillende vormen van vitamine D bijdragen aan de vitamine D-inname in Europa, en wat de rol is van verrijkte voedingsmiddelen. Daarnaast onderschrijft een nieuw RIVM-rapport het belang van aanhoudende aandacht voor deze vitamine: tot een kwart van de Nederlandse bevolking heeft een vitamine D-tekort in de winter.

Lees meer
Magere of volle melk: wat te kiezen voor optimale hartgezondheid?
Een glas melk is voor velen een vast onderdeel van het dagelijkse eetpatroon. Maar hoe zit het met de gezondheidseffecten van volle melkconsumptie? Is volle melk, met haar hoger (verzadigd) vetgehalte, slechter voor je hart dan magere melk? Een groot Noors onderzoek gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition (oktober 2025) werpt nieuw licht op deze eeuwenoude discussie.
Lees meer
Hoe kun je kinderen leren dat het zinvol is om brood te besmeren met margarine?
Een boterham besmeren met margarine levert goede vetten en daarnaast ook nog eens de vitamines A, D en E. Maar lang niet iedereen besmeert zijn brood en jong geleerd is oud gedaan. MVO geeft daarom al enige jaren gastlessen op basisscholen over gezonde vetten, vitamines, over de ingredienten van margarines en over de oorsprong van oliën.
Lees meer
Klik hier om u af te melden.