Nieuwsbrief voor gezondheidsprofessionals over oliën en vetten in een gezonde voeding
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Online lezen  |  Afmelden
Hoge omega 6-waarden in bloedplasma verlagen het risico op overlijden
Meervoudig onverzadigde vetzuren, in de praktijk bestaande uit een aanzienlijk deel omega 6-vetzuren, zijn onderdeel van menig voedingsadvies. De gezondheidseffecten van omega 6-vetzuren in het algemeen en linolzuur in het bijzonder worden echter geregeld betwist, en er zijn stemmen die pleiten voor het beperken van de rijkste bron van linolzuur in het dieet, namelijk zaadoliën. Een recente Britse prospectieve observationele studie analyseert de relatie tussen plasma omega-6 meervoudig onverzadigde vetzuren en het risico op overlijden door verschillende oorzaken.
Lees meer
Vervanging van verzadigd door onverzadigd vet verlaagt LDL-cholesterol maar niet bij iedereen evenveel

Er is overtuigend wetenschappelijk bewijs dat vervanging van verzadigd vet door onverzadigd vet het LDL-cholesterol (en daarmee het risico op hart- en vaatziekten) verlaagt. Echter, bij niet iedereen reageert het LDL-cholesterol in dezelfde mate op een verlaging van de hoeveelheid verzadigd vet in de voeding. Een recente Britse studie onderzoekt welke factoren hierin mogelijk een rol spelen. Hierbij is vooral gekeken naar omega 6-vetzuren aangezien die vooral een gunstig effect laten zien op hart- en vaatziekten.
Lees meer

Aanpassing van het protocol voor het beoordelen van het risico op hart- en vaatziekten
Medisch specialisten en huisartsen gebruiken een gestandaardiseerde richtlijn voor het beoordelen van het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten van hun patiënten. Deze risico-inschatting bepaalt in belangrijke mate het gesprek tussen de zorgverlener en patiënt over eventuele leefstijlverandering, en - indien nodig - medicamenteuze behandeling. Deze NHG-standaard Cardiovasculair risicomanagement is onlangs herzien.
Lees meer
Na 20 jaar Verantwoord Frituren is vloeibaar frituren inmiddels de norm
Verantwoord Frituren viert dit jaar haar twintigjarig jubileum met een prachtig resultaat: het aandeel vloeibaar frituurvet in de horeca is in die 20 jaar gestegen van 51% naar 90%. Ook de vetzuursamenstelling is sterk verbeterd van zowel de vaste frituurvetten die nog op de markt zijn (10%), als de vloeibare frituurvetten. In 2004 startte MVO, de ketenorganisatie voor oliën en vetten met de campagne Verantwoord Frituren. Inmiddels zijn zo’n 3.000 cafetaria’s aangesloten bij de campagne en zijn bijna alle horecaondernemers overgestapt van vaste naar vloeibare frituurvetten (inclusief oliën).
Lees meer
RIVM adviseert VWS over verrijking van levensmiddelen met micronutriënten en supplementen
Voor de meeste vitamines en mineralen zijn er regels die bedoeld zijn om te voorkomen dat mensen te veel vitamines of mineralen binnenkrijgen. Voor een paar stoffen zijn er juist regels om te zorgen dat mensen er genoeg van binnen krijgen. Verschillende besluiten en regelingen tezamen bepalen nu het verrijkingsbeleid in Nederland. Deze besluiten en regelingen verwijzen echter niet allemaal naar elkaar, waardoor het complete plaatje van alle verschillende regelingen niet makkelijk te vinden is. Daarnaast zijn de regels gebaseerd op wetenschappelijke inzichten die in de loop van de tijd kunnen veranderen. Zo onderzoekt EFSA of de bovengrenzen van sommige vitamines nog actueel zijn.
Lees meer
Ook volgens de aangepaste Schijf van Vijf eet Nederland te weinig olie en vetproducten
In juli 2024 introduceerde het Voedingscentrum de zesde editie van de ‘Richtlijnen Schijf van Vijf’, het achtergronddocument van de Schijf van Vijf voor gezondheidsprofessionals, waarbij een belangrijk addendum werd toegevoegd. Het addendum bevat onder andere aangepaste aanbevelingen voor de dagelijkse inname van oliën en (smeer-)vetten. Deze hernieuwde aanbevelingen sluiten beter aan bij verschillende activiteitenniveaus en energiebehoeften.  
Lees meer
Klik hier om u af te melden.