Ter Perse november 2021
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Online lezen
  |  Afmelden
Meer bewijs voor positieve effecten van alfa-linoleenzuur
Bij omega 3-vetzuren denken velen aan de visvetzuren EPA en DHA. Echter, ook het meervoudig onverzadigde vetzuur alfa-linoleenzuur (ALA) is een omega 3- vetzuur. Omdat het lichaam dit vetzuur niet zelf aanmaakt, moeten we het via ons dieet binnenkrijgen en wordt het ook wel een essentieel vetzuur genoemd. Het bewijs voor een beschermend effect van ALA was vaak indirect - via de positieve effecten van meervoudig onverzadigde vetzuren als totaal -, maar een recente meta-analyse levert een meer direct bewijs.
Lees meer
MVO Themamiddag keuzelogo’s voor voeding
In één oogopslag zien hoe gezond en duurzaam een product is, door een symbool op de voorkant van de verpakking (front-of-pack, FOP). Dat kan de meerwaarde van keuzelogo’s voor voeding zijn. Maar dan gelden er wel een aantal voorwaarden.
MVO organiseerde op 5 oktober 2021 een themamiddag over dit onderwerp. De middag werd geleid door Annet Roodenburg.
Lees meer
Leidt een hoog-vet voedingspatroon tot het ontstaan van diabetes en overgewicht?
Een van de klassieke methodes in de voedingswetenschap is het onderzoeken van een
geïsoleerd nutriënt of voedingsmiddel, zoals bijvoorbeeld vitamine D of olijfolie. Echter, in de praktijk worden voedingsmiddelen en nutriënten geclusterd gegeten, en is het waardevol te kijken naar het effect van voedingspatronen. Deze studie laat zien dat een voedingspatroon hoog in totaal vet en in groenten, niet gerelateerd is aan overgewicht.
Lees meer
Medicinale kracht van voeding lijkt op werking van geneesmiddelen
‘Laat uw voedsel uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding’. Dit standpunt is natuurlijk niet nieuw; sterker nog, het is het advies van Hippocrates bijna 2500 jaar geleden. Nieuw onderzoek maakt deze uitspraak echter relevanter dan ooit en laat zien dat voedingsstoffen een verrassend vergelijkbare werking kunnen hebben als geneesmiddelen. Volgens de onderzoekers kan dit inzicht leiden tot specifieke diëten die op maat zijn gemaakt om bepaalde aandoeningen tegen te gaan.
Lees meer
Vitamine D voor meer dan gezonde botten en weerstand?
Voldoende vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden en een goede weerstand. Maar vitamine D is steeds vaker onderwerp van onderzoek naar andere aspecten. Eerder schreven we al over vitamine D en COVID-19. Een aantal nieuwe publicaties kijkt verder, onder andere naar de rol van vitamine D bij de overleving van dikkedarmkanker en op de mentale gezondheid. En hoe effectief is vitamine D-fortificatie?


Lees meer
Informatiematerialen voortaan online beschikbaar via het Kenniscentrum van MVO
De informatie voor gezondheidsprofessionals die voorheen te vinden was op vettefeiten.nl is verhuisd naar het publieke deel van de vernieuwde MVO-website. In het onderdeel Kenniscentrum vindt u informatie over vetten in een gezonde voeding. De Ter Perse en de MVO voorlichtingsmaterialen zijn beschikbaar in het onderdeel ‘Gezondheidsprofessionals’. Ons e-mailadres voeding@mvo.nl is hetzelfde gebleven.
Lees meer
Klik hier om u af te melden.