 |
 |
WHO publiceert bijgewerkte richtlijnen voor totaal vet, SAFA, TFA en koolhydraten |
Op 17 juli 2023 presenteerde de World Health Organization (WHO) drie nieuwe richtlijnen met aanbevelingen voor de inname van totaal vet, verzadigd vet en transvetzuren, en koolhydraten. De richtlijnen zijn een aanvulling op eerdere aanbevelingen, zoals bijvoorbeeld over zoetstoffen en suikerinname, en zijn gericht op iedereen van 2 jaar en ouder. |
|
|
|
 |
Omega 3-vetzuren gekoppeld aan het behoud van een goede longgezondheid |
Omega3-vetzuren staan bekend om hun ontstekingsremmende eigenschappen. Een Amerikaanse studie van het National Institute of Health (NIH) levert het sterkste bewijs tot nu toe voor een mogelijke relatie tussen omega - visvetzuren en het behoud van een goede longgezondheid. |
|
|
|
 |
Omega 6-vetten: vriend of vijand? |
Omega 6-vetten krijgen de laatste jaren regelmatig aandacht in populaire media. Dit zijn vaak kritische noten, onder andere dat plantaardige oliën rijk aan omega 6-vetzuren ontstekingswaarden in het lichaam zouden verhogen. De American Heart Association daarentegen, beveelt 5-10 energie% omega 6-vetzuren aan in het dieet om hart- en vaatziekten te voorkomen en voor een beter lipidenprofiel. Een review geschreven in opdracht van de American Heart Association bevat een samenvatting van de huidige wetenschappelijke status met betrekking tot de gezondheidseffecten van omega 6-vetten. |
|
|
|
|
 |
Het verrijken van specifiek plantaardige oliën en margarines met vitamine D |
Vitamine D is een bijzonder vitamine; het is de enige vitamine dat je lichaam zelf aanmaakt onder invloed van zonlicht. Daarnaast levert de voeding vitamine D. Echter, in de praktijk blijkt voor velen de vorming van vitamine D door zonlicht en inname via de gewone voeding nog steeds onvoldoende voor een optimale vitamine D-status. Het verrijken van plantaardige oliën en/of smeerbare vetten met vitamine D kan mogelijk een bijdrage leveren aan het verminderen van die tekorten. |
|
|
|
|
|
 |
De houdbaarheid van ‘tenminste houdbaar tot’ |
Al sinds 2015 wordt er in Nederland nagedacht over houdbaarheidsaanduidingen op de verpakking van producten. Dit in het kader van het tegengaan van voedselverspilling. Onderzoek wijst uit dat de houdbaarheidsaanduidingen op de verpakking van producten vaak verkeerd begrepen worden, waardoor voedsel onterecht weggegooid wordt. Europese wetgeving die de begrippen op de verpakking moet gaan verduidelijken laat op zich wachten. Maar in Nederland staat de overheid toe dat er - op vrijwillige basis - extra tekst en iconen op de verpakking vermeld worden. Hopelijk gaat dit helpen om voedselverspilling te voorkomen. |
|
|
|
|
|