Met informatie over oliën en vetten in een gezonde voeding
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Online lezen
  |  Afmelden
Expertgroep publiceert tussenrapport over aanpassingen algoritme Nutri-Score
Begin vorig jaar is een internationale wetenschappelijke expertgroep aangesteld om het algoritme dat ten grondslag ligt aan de Nutri-Score te evalueren. In een tussentijds rapport beschrijft de expertgroep nu de voortgang. De wetenschappers identificeren gebieden voor mogelijke verbetering van het systeem en stellen methoden voor om het Nutri-Score-algoritme aan te passen.
Lees meer
Plantaardige margarine levert belangrijke bijdrage aan de inname van micronutriënten
In Nederland is in een convenant tussen het ministerie van Volksgezondheid en voedselproducenten afgesproken om margarines en andere plantaardige vetten te verrijken met vitamine A en D. Deze verrijking gebeurt al sinds jaar en dag. Soms worden deze voedingsmiddelen ook vrijwillig verrijkt met andere micronutriënten, zoals foliumzuur, calcium of vitamine B2/6 of E.
Onlangs concludeerden RIVM-onderzoekers in een wetenschappelijk rapport dat plantaardige margarine een belangrijke bijdrage levert aan de micronutriënt-inname in Nederland. 
Lees meer
Hoog onverzadigde oliën en vooral ALA beïnvloeden de darmflora gunstig 
Er wordt in toenemende mate onderzoek gedaan naar het darm-microbioom; naar de invloed van de voeding op de darmflora, en van de darmflora op de gezondheid. Ondertussen kennen we het positieve effect van alfa-linoleenzuur op het gehalte aan triglyceriden en LDL in het bloed en daarmee op het risico op hart- en vaatziekten. Een recente studie toont het effect van oliën rijk aan omega 3-vetzuren op de darmgezondheid, en vindt interessante aanwijzingen voor verder onderzoek.
Lees meer
Al snackend je cholesterol verlagen?! 
Een nieuwe studie uit januari van dit jaar, onderzoekt of het mogelijk is om al snackend het cholesterolgehalte effectief te verlagen bij mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, die geen statines kunnen of willen slikken. De conclusie? De zorgvuldig samengestelde en smakelijke snacks met vier cholesterolverlagende ingrediënten, waaronder alfa-linoleenzuur, kunnen mogelijk een belangrijke gezondheidsbijdrage leveren. 
Lees meer
De MVO-gastlessen ‘Olie en vet’ zijn in mei weer van start gegaan 
In 2022 staat MVO weer voor zo’n 10 tot 15 (basisschool)klassen. Inmiddels zijn de eerste gastlessen gegeven waarin kinderen veel leren over smeer- en bereidingsvetten. Deze lessen vallen binnen de Smaaklessen en Smaakmissies van het Voedseleducatie Platform (VEP). Behalve bij de gastlessen is MVO onder meer betrokken bij de ontwikkeling van de ‘Smaakmissie Olie en vet’ en bij ‘Kok in de Klas’.  
Lees meer
Klik hier om u af te melden.