Nieuwsbrief voor gezondheidsprofessionals over oliën en vetten in een gezonde voeding
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Online lezen  |  Afmelden
Vitamine E verlaagt mogelijk het risico op de ziekte van Parkinson
De incidentie van de ziekte van Parkinson stijgt, het is zelfs wereldwijd de snelst groeiende hersenziekte. Een gezond voedingspatroon, bijvoorbeeld een Mediterraan dieet, kan mogelijk het risico op het krijgen van de ziekte van Parkinson verkleinen. Een grootschalige Nederlandse studie uit 1997 toonde een beschermend effect aan van vitamine E voor de ziekte van Parkinson. Nieuw onderzoek bevestigt dit effect. 
Lees meer
Het effect van vetten op veroudering: resultaten van een Mendeliaanse randomisatie studie
Veroudering van het menselijk lichaam wordt gekenmerkt door afnemende biologische functies, en het leidt uiteindelijk tot een verhoogd ziekte- en sterfterisico door onder andere hart- en vaatziekten, kanker, artritis, diabetes type 2 en de ziekte van alzheimer. Vetzuren in de voeding kunnen vanwege hun potentiële ontstekingsremmende en antioxiderende effecten een rol spelen bij het vertragen van die veroudering. 
Lees meer
Vitamine D-inname en -status vaak erg laag
Vitamine D is essentieel voor de groei en het behoud van botten en tanden en speelt een belangrijke rol bij de werking van het immuunsysteem. Het is ogenschijnlijk een van de  vitamines om op eenvoudige wijze voldoende van binnen te krijgen. Vitamine D wordt namelijk aangemaakt in de huid onder invloed van zonlicht. Daarnaast geldt in Nederland een suppletieadvies voor specifieke doelgroepen. Toch blijkt een aanzienlijk deel van de bevolking een tekort aan vitamine D te hebben.  
Lees meer




Effectiviteit vitamine D2 versus vitamine D3
Vitamin D is een essentieel nutriënt, echter de dagelijkse inname en blootstelling is veelal onvoldoende voor een optimale vitamine D-status. Suppletie kan effectief zijn om die tekorten op te heffen, maar welke vorm van vitamine D is het meest effectief?   
Lees meer
Beschermen omega 3-vetzuren tegen hart- en vaatziekten door het tegengaan van bloedklontering?
Omega 3-vetzuren kunnen bijdragen aan het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten. Ze verlagen onder andere het risico op beroertes, zoals onlangs weer werd bevestigd in een grote observationele studie met meer dan 180.000 deelnemers. Een mogelijk werkingsmechanisme werd gevonden in een andere interventiestudie die het effect van visolie-suppletie op extracellulaire blaasjes (EV’s) onderzoekt. Wat zijn EV’s en waarom zijn ze relevant voor cardiovasculair onderzoek?  
Lees meer
Klik hier om u af te melden.