Ter Perse juli 2020 Online lezen  |  Afmelden
LDL-cholesterol als risicofactor voor atherosclerose
Een groep gerenommeerde wetenschappers heeft in opdracht van de European Atherosclerosis Society (EAS) een (tweede) consensus statement gepubliceerd over de belangrijkste biologische mechanismen van LDL-cholesterol in het ontstaan van atherosclerose. Een eerste consensus statement concludeerde eerder al dat LDL-cholesterol een onweerlegbare causale rol speelt in het ontstaan van atherosclerose.
Lees meer
De rol van walnoten in een hart-vriendelijke voeding
Overtuigende wetenschappelijke studies tonen aan dat het eten van noten kan beschermen tegen hart- en vaatziekten, mogelijk door de gezonde vetten in noten. Daarom adviseert de Gezondheidsraad dagelijks een handje noten te eten. Een recente interventiestudie onderzoekt het effect van dagelijkse consumptie van walnoten op risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals het bloedcholesterolgehalte, en onderzoekt ook een mogelijk onderliggend werkingsmechanisme.
Lees meer
Het effect van de juiste vetten in de voeding op spierkracht bij ouderen
Naast fysieke activiteit, speelt voeding een belangrijke rol in het behoud van spierkracht en spiermassa bij ouderen. Uiteraard in de vorm van eiwitten, maar daarnaast groeit ook interesse in de rol van vetten in de voeding bij het behoud van spierkracht. Studies met supplementen van specifieke vetzuren hebben eerder uitgewezen dat ze de spierkracht kunnen beinvloeden. Ook zijn er studies gedaan naar het werkingsmechanisme hiervan. Een nieuwe Spaanse prospectieve cohortstudie onderzoekt of ook de gebruikelijke vetinname de spierkracht bij ouderen beinvloedt.
Lees meer
Ondersteunen van hersenfunctie door visolie suppletie bij ouderen
Onze hersenen bestaan voor een belangrijk gedeelte uit vet, en vooral het hoge gehalte aan omega-3 vetzuren is opmerkelijk. Maar betekent dat ook dat een hogere inname van omega-3 vetzuren helpt de hersenen gezond te houden? Een recente meta-analyse onderzoekt de relatie tussen visolie-supplementen en (behoud van) hersenfunctie bij ouderen.
Lees meer
Visvetzuren: meer dan omega-3’s EPA en DHA?
Veel van de gezondheidseffecten van visolie op risicofactoren voor hart- en vaatziekten worden toegewezen aan de visvetzuren EPA en DHA. Dit zijn omega-3 lange keten meervoudig onverzadigde vetzuren. Visolie bevat echter ook andere, minder bekende, vetzuren, waaronder omega-11 lange keten enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Dierstudies wijzen uit dat deze vetzuren (LK-EOV) een positief effect hebben op de bloedlipiden en de hartgezondheid. Een recente studie onderzoekt voor het eerst de effecten van deze vetzuren op de bloedlipiden en hartgezondheid in mensen.
Lees meer

De Ter Perse is een uitgave van MVO - de ketenorganisatie voor oliën en vetten. 
Ook uw collega's kunnen profiteren van een gratis abonnement op de Ter Perse! Aanmelden kan via de aanmeldpagina.

Volg ons op twitter
t
Klik hier om u af te melden.
...